La
Fundació

Bloc

Col·loqui internacional: "de Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya"

Amb motiu de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, diverses entitats memorialistes i universitats organitzen per als dies 30 i 31 de maig un col·loqui titulat ‘De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya’. Es tracta d’unes jornades que posen el focus en la internacionalització de l’anomenada ‘Guerra d’Espanya’ i que tindran lloc a la seu del Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera.

Durant tres dies s’analitzaran les conseqüències de la Guerra Civil espanyola en el nou escenari europeu de 1939, dominat per les potències totalitàries i antidemocràtiques, i s’intercanviaran mirades sobre com aquests fets van desembocar, el setembre d’aquest mateix any, en l’inici de la Segona Guerra Mundial, el conflicte militar més mortífer de la història.

Al llarg de les diferents ponències s’incidirà en la crisi de les democràcies, l’ascens dels feixismes, l’anomenada ‘guerra civil europea’, l’Alemanya nazi, l’Espanya de Franco, les actituds dels vencedors de la Guerra Civil a Catalunya i el paper que van jugar en el tauler internacional altres països com França, la Itàlia de Mussolini, els Estats Units i la Unió Soviètica.

Els ponents faran un repàs d’aquest passat recent des d’una òptica historiogràfica, però també amb la voluntat de contribuir a generar coneixement i reflexionar sobre algunes qüestions que avui desafien la qualitat democràtica i la plena garantia dels drets humans, com l’auge dels totalitarismes, els populismes i les pors als altres.

L’acte comptarà amb una desena de ponents de set països diferents, entre els quals destaquen el reconegut investigador hispanista alemany, Walther Bernecker, de la Universität Erlangen-Nürnberg.

Organitza: Museu Memorial de l’Exili, Fundació Carles Pi i Sunyer, Universitat Oberta de Catalunya (UOC) - Dictatorships and Democraties (Journal of History and Culture), Memorial Democràtic - Generalitat de Catalunya i EUROM - Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona.

Col·labora: GREF - CEDID (UAB) i Càtedra Walter Benjamin-Universitat de Girona.

Amb el suport de: Diputació de Girona

Més informació al web del Museu Memorial de l'Exili: 

http://www.museuexili.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=37:destacat-1&catid=33:destacat1&lang=ca&Itemid=

 

llibret_colloqui_de-munic-a-pars-programa-definitiu.pdf Descarregar