La
Fundació

Bloc

Exposició: Barcelona en postguerra (1939-1945)

Exposició al Castell de Montjuïc del 2 de març al 30 de juny de 2014.

El 26 de gener de 2014 es compleixen 75 anys des que les tropes franquistes van entrar a Barcelona, en el tram final de la Guerra Civil a Catalunya. En el llenguatge dels vencedors, la ciutat va ser "alliberada". La història no ha dubtat mai que Barcelona va caure i va ser ocupada, com un seria Praga el març d'aquell mateix any en mans del nazisme; i com ho seria París, el juny de 1940.

Aquesta exposició té com a objectiu central mostrar la Barcelona de la immediata postguerra, des de la caiguda de la ciutat fins al final de l'alcaldia de Miquel Mateu i Pla, que coincideix amb la fi de la Segona Guerra Mundial.

A partir de materials propis de l'Arxiu Municipal de Barcelona (fotografies, gràfics, documents, premsa de l'època, etc), volem mostrar la vida de la ciutat durant aquells anys i la voluntat dels ocupants de destruir la Barcelona catalanista, obrera i republicana. En lloc d'aquesta, les autoritats franquistes, locals i provincials, van maldar per convertir-la, de nou, en una simple "ciudad de provincias".